There is a license error on this site:
LicenseException: License has expired.
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
www.brynas.se Nyttig erfarenhet - PublicTemplates

En nyttig erfarenhetDet har blivit allt vanligare att spelare från juniorverksamheten går direkt in i A-laget efter avslutad juniortid. Men, det är fortfarande bara ett fåtal av alla som utbildas som lyckas med det. Det finns en annan väg att gå till A-lagsspel. Den är lite längre, men den kan också ge bra erfarenheter på vägen.

Jacob Blomqvist är spelaren som gick igenom Brynäs juniorverksamhet mellan säsongerna 2002/2003 fram till och med säsongen 2005/2006. Efter det har han gjort en resa via Division 1, Allsvenskan och andra SHL-klubbar innan han inför den här säsongen kom tillbaka till Brynäs IF, och har nu ett A-lagskontrakt på tre år.
– Mitt långsiktiga mål har alltid varit att komma tillbaka och spela i Brynäs IF igen, säger Jacob Blomqvist. Sedan har det periodvis känts närmare och längre bort. När jag spelade i division 1 så var kanske inte mitt närmaste mål att komma tillbaka och spela i Brynäs, då var målet mer att etablera mig i Allsvenskan, och komma upp den vägen. Det är viktigt att ha ett mål att sträva mot, sedan får man sätta små delmål på vägen.

Junior i Brynäs IF
Jacob Blomqvist, med moderklubb GGIK, började i Brynäs hockeygymnasium säsongen 2002/2003. I början av 2000-talet hade Brynäs IF tagit det viktiga beslutet att satsa stort på sin juniorverksamhet och året innan hade Tomas Thelin blivit anställd som utvecklingsansvarig. Jacob Blomqvist tillhör den första kullen juniorer sedan satsningen inleddes.
– Det var bra att komma in i Brynäs juniorverksamhet. Tomas Thelin hade precis kommit in, och styrde upp mycket med hockeygymnasiet och allt runt omkring. Det var då man kunde välja hockey som inriktning i gymnasiet och fick möjlighet att träna på skoltid. Det var en bra utbildning och vi fick stora möjligheter att träna extra på det vi behövde. Man kunde utveckla sina sämre sidor. Framför allt var det också en rolig tid med mycket gemenskap. Man hänger ihop i skolan, man hänger ihop hela dagarna. Det är som att man blir del av en ny familj.
Efter fyra säsonger i Brynäs juniorverksamhet, där han den sista säsongen även fick testa på att spela med A-laget i åtta matcher, blev det dags för Jacob Blomqvist att lämna Brynäs IF. Blev du besviken att du inte fick en plats i A-laget direkt?
– Att jag skulle få ett A-lagskontrakt direkt efter juniortiden var inget jag räknade med. När jag tänker tillbaka så inser jag ju också att man är väldigt ung då. Men, jag hade fått smaka på hur det var eftersom jag hade varit med och tränat och spelat med A-laget. Jag hade fått se hur det fungerade på den nivån, och kände väldigt starkt att det var där jag ville spela. Det är ju därför man håller på och tränar, och man har ju ändå lagt ned ett antal timmar under åren på ishockey. Men, det var ingen stor sak att jag inte fick ett A-lagskontrakt direkt. Nej, det var bara att kriga på och kämpa och se hur långt det räckte.Mycket speltid viktigast
Därefter började Jacobs resa som gått både via Division 1 i Kiruna, Kumla, Nybro och Valbo, Allsvenskan i BIK Karlskoga och Leksand, och sedan även Modo och Leksand i SHL. Hade du någon plan när du lämnade Brynäs IF?
– Efter J20 så kommer man ju för första gången ut i seniorhockeyn, och jag hade ju inte så mycket erfarenhet av det. Jag visste inte riktigt hur det fungerade. Man måste skriva kontrakt, man måste flytta, man måste fundera på i vilken serie man ska spela. Jag hade såklart en agent som hjälpte mig med det, men det är många beslut att ta. Min plan var att etablera mig i Allsvenskan eftersom jag visste att det var en bra språngbräda att ta sig vidare. Jag var nära, jag fick ett try out kontrakt, men fick inte vara kvar så det blev Division 1 istället.
– I grund och botten så har min tanke alltid varit att jag vill spela mycket ishockey, fortsätter Jacob. Jag är hellre en stöttepelare för mitt lag, där jag är viktig för laget och bidrar med saker, än att göra ett inhopp då och då. Då får man lägga sig på den nivå där man får vara en nyckelspelare. Jag fick spela i Division 1 i några år, och växa på mig lite, och sedan stegvis ta mig uppåt, steg för steg.

Erfarenheter och råd på vägen
Jacob Blomqvists resa har varit lång, och nio säsonger senare så har han nått sitt långsiktiga mål att ta en plats I Brynäs A-lag. Finns det några fördelar med att göra en lite längre resa?
– Framför allt så har jag fått träffa så mycket roliga och bra människor på vägen, och bara det är en bra erfarenhet att ha med sig. Jag har väl inte kontakt med jättemånga nu, men några finns fortfarande kvar. Det har också varit kul och en bra erfarenhet att få vara runt och se Sverige. Jag har haft en väldig fördel av att få vara högt upp i Sverige i Kiruna, och nere i Kalmar. Det har varit både roligt och nyttigt.
Vad har du för råd till juniorer som inte tar en plats direkt i A-laget efter juniortiden?
– Jag tycker att man ska försöka gå till ett lag där man får så mycket speltid som möjligt. Man ska lägga sig på en nivå så att man kan känna att man utvecklas, och där man får mycket förtroende och istid. Det är kanske inte alltid den bästa vägen att gå till Allsvenskan och få spela i en fjärde femma. Är man en kreativ spelare så kanske det är bättre att spela i en division lägre ner. Men, det är viktigt att vara i en klubb som har bra förutsättningar runt omkring så att man känner att man utvecklas. Trots allt så handlar det om att få spela ishockey, och göra det man tycker är allra roligast. Det är såklart många aspekter som spelar in, men jag tänker att det viktigaste är att man får spela så mycket som möjligt och att man sätter tydliga mål för varje säsong.
– Det är också viktigt att vara en positiv och glad lagkamrat, fortsätter Jacob. Det är sådant som alltid uppskattas. När det går tungt för en själv, och för laget, så är det alltid kul med de som kommer till träningen med ett leende på läpparna. Att vara en god lagkamrat är också väldigt viktigt. Det kommer man otroligt långt med.

 

 

 
Sidan ändrad: 2015-06-23
Hosted by Interlan
Powered by EpiServer CMS
Sogeti
EPiTrace logger