Tisdag Tis 7 Mars Mar
Torsdag Tor 9 Mars Mar
Fredag Fre 10 Mars Mar
Lördag Lör 11 Mars Mar
Måndag Mån 13 Mars Mar
Tisdag Tis 14 Mars Mar
Onsdag Ons 15 Mars Mar
Torsdag Tor 16 Mars Mar
Fredag Fre 17 Mars Mar
Lördag Lör 18 Mars Mar
Söndag Sön 19 Mars Mar
Måndag Mån 20 Mars Mar
Tisdag Tis 21 Mars Mar
Torsdag Tor 23 Mars Mar

Tillbakablicken: Då Pudding började äta sallad i Calgary

28 april 2020 07:30
Anders ”Pudding” Weiderstål
Historia

För ett par veckor sedan publicerade vi några historier om practical jokes som förekom under tiden då Lennart Hovelius, Hovan kallad, var Tre Kronors läkare.

Här följer några till.


Här kan du läsa den första artiklen om Lennart "Hovan" Hovelius - kungen av practical jokes!

Inför Canada Cup 1987 låg Tre Kronor i Calgary på träningsläger. Materialförvaltaren Anders ”Pudding” Weiderstål bodde ihop med sin assistent Anders ”Spindeln” Kellerstam, och i deras rum konsumerades det en och annan öl och en del chips medan de såg på boxning på nätterna. Kosthållningen var kanske sådär också, som det gärna kan bli när man är ute och reser och har lite friare tyglar än spelarna. Kanske någon hamburgare mer än hemma.

Men efter ett par dagar började Pudding få svårt att knäppa sitt speciella verktygsbälte som han alltid bar när han var i tjänst.

– Jag tror jag börjar gå upp i vikt, sa han till Spindeln. Måste börja jogga till ishallen, hänger du med?

Jodå, Spindeln var solidarisk. Till och med när Pudding började äta sallad i stället för hamburgare och chicken wings.

Men inget hjälpte. Ju mer han joggade och ju sundare han åt, desto mer satt jobbarkläderna åt.

En dag såg han från sitt arbetsrum i ishallen att Thomas Rundqvist, Håkan Loob och Masken Carlsson låg på golvet och skrattade så de kiknade.

– Är det tajt, Pudding?

Då kom sanningen fram. Grabbarna hade i smyg varje dag kapat en centimeter på Puddings bälte och sedan monterat tillbaka spännet igen. Det gick inte att se att bältet var manipulerat, men förövarnas glädje avslöjade dem.

Hovan hade lite rykte om sig att vara något slarvig och alltid fixa saker i sista minuten. Inför en VM-turnering hade han glömt att hämta ut sin utrustning, så den fick skickas till honom när han redan var på plats.

Inför första matchen fick alla ledare besked om att de skulle ha kostym i båset, och när väskan anlände strax före match upptäckte han att kostymen var alldeles för stor, både byxorna och kavajen. Han fick tag på en häftapparat och fixade till det så gott det gick, och där han stod i båset kunde ingen se att kläderna inte passade.

Men efter bara någon minut fick en av spelarna en smäll och blev liggande på isen. Då var han tvungen att gå in på isen inför en fullsatt hall och massor av TV-kameror. Då blev det uppenbart att hans kostym inte ens var en VM-kostym utan ett slitet second hand-plagg som någon lagt ner i hans väska.

Hovan sneglade misstänksamt på Pudding, som dock lyckades hålla masken och låtsades ägna sig åt något annat.

Under ett träningspass i samband med VM i Schweiz 1990 startade plötsligt ett slagsmål på isen med sex spelare inblandade.

Sex lagkamrater.

Hovan såg förskräckt på från sin position i båset och fick order från förbundskaptenen Tommy Sandlin att rusa in och ta reda på vad det handlade om.

När han närmade sig de sex fick han panik. Tommy Samuelsson var blodig i hela ansiktet och behövde uppenbarligen omedelbart hjälp. Men det dröjde inte länge förrän grabbarna inte kunde hålla masken längre. Blodet var karamellfärg, och alltihop var iscensatt för att blåsa Hovan.

Men det värsta han råkade ut för var när ett gäng hade monterat av alla fyra hjulen från hans bil när han bodde på hotell i Globen och skulle hem till Gävle och operera morgonen efter.

De travade hjulen på varann i receptionen och bad personalen ringa Hovan och berätta att han hade ett paket att hämta. Sedan gömde de sig på behörigt avstånd och tittade nyfiket på hans reaktion.

Han blev inte glad, kan man säga. Och det tog en stund i natten att få hjulen på plats igen.