Tisdag Tis 7 Mars Mar
Torsdag Tor 9 Mars Mar
Fredag Fre 10 Mars Mar
Lördag Lör 11 Mars Mar
Måndag Mån 13 Mars Mar
Tisdag Tis 14 Mars Mar
Onsdag Ons 15 Mars Mar
Torsdag Tor 16 Mars Mar
Fredag Fre 17 Mars Mar
Lördag Lör 18 Mars Mar
Söndag Sön 19 Mars Mar
Måndag Mån 20 Mars Mar
Tisdag Tis 21 Mars Mar
Torsdag Tor 23 Mars Mar

J18-tränaren Victor Grönberg: "För oss handlar det om att hitta rätt väg för varje individ"

16 december 2022 08:00
J18

Han har precis avverkat första halvan av säsongen som ny tränare för Brynäs J18.

– Vi startade väldigt skakigt, det var svårt att hitta vår identitet och det tog tid innan vi hittade spelet. Sen när vi väl satte det, har det varit helt fantastiskt rakt igenom, säger Grönberg.


Efter att ha varit med och utvecklat juniorverksamheten i Linköpings HC under fem år, kände Victor Grönberg med familj att det var dags att testa nya utmaningar.

Resan gick norrut och landade i Gävle.

Nu har han precis avverkat första halvan av säsongen som tränare för Brynäs J18.

Ny stad, ny klubb och nya spelare.

– Vi startade väldigt skakigt, det var svårt att hitta vår identitet och det tog tid innan vi hittade spelet. Sen när vi väl satte det, har det varit helt fantastiskt rakt igenom, om man ska förklara det kortfattat, säger Grönberg.

Om du får utveckla det lite mer målande, hur låter det då?

– Hösten var en klassisk höst för ett J18-lag. Många nya som skulle slussas in i juniorhockey. För att gå från ungdomshockey till juniorhockey är ett stort steg att ta. Och ibland kan det vara svårt med tålamodet hos unga spelare, säger Grönberg.

Men allt eftersom tiden gått under hösten, har det sakta men säkert börjat se bättre och bättre ut. Grönberg upplever att spelarna verkligen vuxit med uppgiften.

– Samtidigt har det varit mycket nytt för 05:orna. Nu är det de som ska leda en grupp, leda ett lag. Så det var lite samma där, det tog ett tag innan de kom in i det. Men när de väl fått jobba sig in i det i lugn och ro, så har det blivit jättebra, säger han.

På 22 matcher har det blivit 13 segrar, fem oavgjorda och fyra förluster. Och med +49 i målskillnad så blir det tydligt att man lagt fokus på försvaret.

– Vi är extremt tajta utan puck, vi vill vara fem man när vi försvarar. Det har blivit en del av vår identitet, att lagen har svårt att spela igenom vårt försvarsspel eftersom vi är så aggressiva.

– Sen om man ser till själva utvecklingen hos spelarna så måste man förstå att det tar tid att anpassa sig till juniorhockey från ungdomshockey, säger Grönberg och fortsätter:

– Men jag har en sjukt nyfiken grupp. De är nyfikna på spelet, på hur jag vill har det och hur vi ska jobba.

Nu handlar det om att få spelarna att känna sig avslappnade ute på isen. Något som Grönberg upplever tagit lite tid.

– Det är först nu de sista sju-åtta matcherna som killarna varit just det. Och när de känner sig trygga i vårt system, då är det lättare för dem att spela sitt spel.

Efter jul väntar J18 nationell för Victor Grönberg och hans gäng. Nu ställs de mot topp 5 lagen från den södra serien och innebär matcher mot Rögle, Malmö, Växjö, Frölunda och HV71.

– Nu blir det extremt tajta matcher och även nästa steg i killarnas utbildning och utveckling. Så för oss handlar det nu om att utveckla vårt spel och även individerna varje dag. Att ha en så bra miljö som det bara går.

– Vi har bestämt oss att vi ska spela den bästa hockeyn när vi går in i slutspelet i mars. Det är då vi ska vara som bäst.

Det jobb Victor Grönberg lägger ned nu, bygger grunden för spelarna till nästa år då de tar klivet upp till J20. Här finns ett nära samarbete med Johannes Nygård, tränare för J20.

– Jag följer SHL-laget via J20 och hela vägen ned. Vi trycker på samma saker i vardagen, hur vår identitet ser ut till exempel. Sen ska man komma ihåg att mina killar har precis börjat med juniorhockeyn.

– Det handlar om att ta olika steg. Så medan Johannes kommit sex-sju steg på sin resa, kanske jag bara kommit tre-fyra med mina spelare. Men i slutet på säsongen är vi förhoppningsvis på samma trappsteg, bara att det tagit lite längre tid för oss än för J20.

Det finns även ett samarbete med coacherna från SHL-laget. Frekventa möten mellan tränarna för att hitta just den där röda tråden genom hela organisationen.

– Det är viktigt, men det är också viktigt att hitta rätt resa för varje individ, för det ser olika ut för alla spelare. I slutändan vill vi att killarna ska bli elitspelare, sen om de blir det när de är 22 år eller 27 år, det kan jag inte svara på.

– Utan för oss handlar det om att hitta rätt väg för varje individ så gott det bara går, säger Victor Grönberg.