Tisdag Tis 7 Mars Mar
Torsdag Tor 9 Mars Mar
Fredag Fre 10 Mars Mar
Lördag Lör 11 Mars Mar
Måndag Mån 13 Mars Mar
Tisdag Tis 14 Mars Mar
Onsdag Ons 15 Mars Mar
Torsdag Tor 16 Mars Mar
Fredag Fre 17 Mars Mar
Lördag Lör 18 Mars Mar
Söndag Sön 19 Mars Mar
Måndag Mån 20 Mars Mar
Tisdag Tis 21 Mars Mar
Torsdag Tor 23 Mars Mar

Nye junioransvarige om Brynäs framtidsvision: "Vi har ett långsiktigt tänk"

13 november 2022 08:46
Rickard Brehlin, junioransvarig, J20, J18, U16

Rickard Brehlin är Brynäs nye gymnasie- och junioransvarige. Nu ska han hitta framtidens hockeyspelare åt klubben. – Det är elitidrott vi håller på med så resultat är viktigt så klart. Men det ligger en hög prioritet på att utbilda människor och duktiga hockeyspelare, säger Rickard Brehlin.


Brynäs nye gymnasie- och junioransvarig är visserligen född i Hemlingby och bodde där fram tills skolåren tog vid. Då köpte föräldrarna hus i Hille och således är det där som Rickard “Brillan” Brehlin känner sig hemma.

Redan som treåring lärde han sig åka skridskor och även om han gick i Brynäs hockeyskola som sexåring, är det i Hille/Åbyggeby IK som han fått sin hockeyskolning.

– Det är HÅIK som gjort mig till den hockeyspelare jag sedan blev. Jag brukar säga att jag är en bondpojke från Hille, säger Brehlin och flinar.

Att det blev just hockey kommer från att pappa Gunnar varit engagerad i sporten under Brehlins uppväxt. Och Brynäs har han haft med sig sedan barnsben.

– Jag har hittat gamla foton på mig själv när jag var liten där jag har på mig Brynäströja, Brynäsmössa, vad som helst med Brynäs på från det att jag kunde gå i princip, säger han.

Efter att ha spenderat sina ungdomsår i HÅIK sökte han till Brynäs hockeygymnasium och kom in. – Men jag hade inte det där lilla extra som man behöver för att ta sig vidare. Där tog det stopp för mig, berättar Brehlin.

Istället testade han lyckan i ett antal olika klubbar, både lokalt men även på andra orter och han har även hunnit med en sväng i Norge.

– Att spela hockey har varit otroligt roligt och något jag brunnit för hela livet. Jag är i grund och botten en genuin hockeymänniska.

Men efter att ha drabbats av ett antal hjärnskakningar när han spelade på lite lägre nivå började han tveka lite.

– Jag började fråga mig själv om det var värt skaderisken när jag inte spelade på en professionell nivå?

Svaret han kom fram till var nej.

Istället la han helt sonika skridskorna på hyllan och hittade istället ett intresse för träning utanför rinken.

Efter att ha varit utanför hockeyns värld i fyra-fem år var det en ren slump att han fick ett erbjudande om att bli fystränare för Valbo HC.

– Då hade jag hand om allt från herrlaget ned till yngsta ungdomslaget. Det ledde i sin tur till att jag fick möjligheten att bli assisterande tränare till Magnus Eriksson, som också varit tränare här i Brynäs. Det var två fantastiska år när vi var i hockeyettan, säger han.

Samtidigt som han hjälpte till i Valbo HC studerade Rickard Brehlin på högskolan i Gävle. En treårig idrottstränarutbildning med inriktning på prestation klarades av innan karriären tog nästa steg.

Han fick chansen att bli assisterande tränare i Brynäs J18 och skötte även fysträningen parallellt.

Men när privatlivet kom och knackade på uppmärksamhet i form av familjebildning fick “Brillan” börja tänka om.

– Vi köpte hus i Hille och då jobbade jag heltid plus att jag hade hockeyn vid sidan av. Det blev för mycket för både honom och sambon. För det började bli dags för honom att komma i fas med livet.

Men allt har sin tid. När det lugnade sig på det privata planet kontaktade sportchef Erika Grahm honom igen.

– Hon undrade om jag ville sköta fysträningen för damlaget och det slutade med att hon ville att jag skulle fortsätta med mer saker. Då blev jag lite assisterande tränare kombinerat med fystränare.

Men återigen var det krångligt med livet utanför. Han fick ett nytt jobb och så länge han arbetade 100 procent utanför hockeyn blev det svårt att kombinera.

– Jag blev tvungen att prioritera det andra livet jag har.

Vilket han gjorde under två år. Samtidigt höll han och Erika Grahm kontakten.

– Så när frågan om det här jobbet kom, då var det inget snack om saken, berättar han.

När frågan kom, hur var känslan då?

– Det är svårt att beskriva. I och med att man uppvuxen i Gävle och att hockeyn varit min passion och Brynäs mitt lag, har man alltid drömt om att hålla på med hockey på heltid.

– Nu är jag visserligen inte på isen och spelar, men jag jobbar åt klubben jag vuxit upp med. Jag känner en otrolig stolthet. Ibland får man nästan påminna sig själv om det här, säger han och pekar på sin t-shirt med Brynäsloggan på.

– Obeskrivligt häftigt faktiskt.

Att han nu även har sin barndoms största idol som kollega är nästan lite svårt att ta in.

– Mitt första riktiga minne är när Brynäs vann SM-guld 1999. Jag minns också att jag skulle få gå ned på torget fira laget. Och min mormor hade lovat att jag skulle få gå till Brynässhopen som låg i nere på stan då, och få en matchtröja.

– Och det fanns bara ett nummer och namn jag kunde tänka mig, 21 Molin. Ove var min stora Brynäsidol.

Nu ska han ta fram nya spelare som ska bli idoler i och med sin nya roll som gymnasie- och junioransvarig i Brynäs IF. Det innebär att han har ansvaret för tre lag på pojksidan och ett på flicksidan.

– Det är lite svårt att sätta en rak beskrivning på vad jag gör, det är lite allt möjligt. Men att jobba mycket mot spelarna, se till att balansen mellan skola, livet och idrott fungerar på ett bra sätt. Det är nog det största.

– Rent hockeymässigt kvalitetssäkrar jag att vi gör bra saker på träningarna, att vi tränar på rätt sätt, att vår gymnasiedel fungerar och att vi håller oss till det vi ska göra.

När finalspelet i TV-pucken avgjordes i början av november var Rickard Brehlin på plats i Umeå. Det gäller att ha god koll på vilka talanger som kan tänkas bli aktuella för Brynäs IF.

– Vi försöker hitta spelare som kan bli bra på sikt. Vi försöker tänka långsiktigt eftersom tanken är att vi ska hitta spelare som någon gång i framtiden kan gå in i vårt SDHL eller SHL-lag, säger Brehlin.

Han fortsätter med att poängtera att det är viktigt att du är bra på hockey. Men även att det är minst lika viktigt att du är en bra människa.

– Att de kan vara goda representanter för Brynäs IF. Att man är en bra kompis, en bra lagkamrat och att man sköter skolan, som är en jätteviktig del. Vi vill vara tydliga med det. Absolut att du ska vara jätteduktig på ishockey. Men det är helheten vi tittar på.

– Det är elitidrott vi håller på med så resultat är viktigt så klart. Men det ligger en hög prioritet på att utbilda människor och duktiga hockeyspelare, säger Rickard Brehlin.