Tisdag Tis 7 Mars Mar
Torsdag Tor 9 Mars Mar
Fredag Fre 10 Mars Mar
Lördag Lör 11 Mars Mar
Måndag Mån 13 Mars Mar
Tisdag Tis 14 Mars Mar
Onsdag Ons 15 Mars Mar
Torsdag Tor 16 Mars Mar
Fredag Fre 17 Mars Mar
Lördag Lör 18 Mars Mar
Söndag Sön 19 Mars Mar
Måndag Mån 20 Mars Mar
Tisdag Tis 21 Mars Mar
Torsdag Tor 23 Mars Mar

J20:s huvudfokus: "Att få våra spelare att utvecklas så mycket som möjligt"

15 december 2022 12:00
Brynäs IF, J20
J20

Johannes Nygård gör sin första säsong som J20-tränare i Brynäs IF och pratar gärna om spelarutveckling.

– Vårt huvudfokus är få fram bättre spelare, att vår verksamhet står sig konsekvent över tid, säger 28-åringen.


Efter att ha hamnat på en sjundeplats i J20 Nationell norra väntar fortsättningsserien för Brynäs J20-lag. Det innebär att fem lag från norra serien och sex lag från den södra slås ihop till en serie.

– Vi har slagit flera lag som tog sig till Top 10 Elit. Så att vi missade det, tar inte bort något från vår prestation. Nu kommer vi få möta bra lag från den södra serien, matcherna kommer vara jämna och bra för oss, säger Johannes Nygård, tränare Brynäs J20 och fortsätter:

– Det vi pratade om inför säsongen var att vi skulle vara med och tävla om att vinna varje match. Det är viktigt, men det som är absolut viktigast för oss är att vi får våra spelare att utvecklas så mycket som möjligt, för att kunna ta steg mot vårt herrlag. Det är det som är vårt huvudfokus, att vår verksamhet står sig konsekvent över tid, menar finländaren som gör sin första säsong i Brynäs IF.

28-åringen kommer, liksom Mikko Manner och Ari-Pekka Pajuluoma, från Vasa i Finland och känner duon bra sedan innan. Nu har de tät kontakt med varandra vad gäller spelare och spelsystem.

– Jo, vi har ett bra samarbete. Sen försöker vi ha en röd tråd i hur vi spelar och hur vi bedriver vår verksamhet. Att vi ska vara så nära som möjligt som SHL, att vi talar om samma saker när vi pratar om ishockey.

– När dagen kommer att du som ung spelare får testa seniorhockey, då ska du inte behöva fundera så hemskt mycket på hur laget spelar i SHL. Förhoppningen är att vi spelar på samma sätt, säger Nygård.

Under säsongen har mängder med spelare fått vara med och träna med SHL-laget och ett antal namn har även funnits i med i matchtruppen.

– De ligger förstås långt fram i sin egen utveckling, det behövs för att du ska få chansen när dörren öppnas. Det som är gemensamt för spelarna som varit upp är att de har rätt sorts karaktär och bra driv i vardagen.

– Det är det som vår verksamhet går ut på. Att hjälpa killarna att utvecklas till professionella ishockeyspelare. Men för att det ska lyckas, krävs att spelarna är redo att utvecklas varje dag. Sen om du under vägens gång får chansen, är det ett kvitto på att spelaren gjort saker bra i sin vardag.

Med det sagt menar Nygård att det trots allt inte är facit. Utan facit ser vi kanske om fem-tio år.

– Då är det förhoppningsvis deras tur att sitta inne i SHL-lagets omklädningsrum och ge stöd till juniorerna som kommer upp, säger Johannes Nygård.