Tisdag Tis 7 Mars Mar
Torsdag Tor 9 Mars Mar
Fredag Fre 10 Mars Mar
Lördag Lör 11 Mars Mar
Måndag Mån 13 Mars Mar
Tisdag Tis 14 Mars Mar
Onsdag Ons 15 Mars Mar
Torsdag Tor 16 Mars Mar
Fredag Fre 17 Mars Mar
Lördag Lör 18 Mars Mar
Söndag Sön 19 Mars Mar
Måndag Mån 20 Mars Mar
Tisdag Tis 21 Mars Mar
Torsdag Tor 23 Mars Mar

Demokrati i 111 år

10 januari 2023 10:45
Ett stycke Brynäshistoria, Brynäs IF, medlemmar, Ulf Kriström
Historia

Vid årsskiftet så började ett nytt medlemsår.

Det ger anledning att se tillbaka på föreningsdemokratins historia i Brynäs IF.


Då Brynäs IF bildades år 1912 fanns inga ishockeyspelare i klubben, och det berodde på att ishockeyn ännu inte hade introducerats.

Inte i Gävle, inte i Sverige, i Europa.

I stället ägnade sig de unga arbetarpojkarna och i några fall även flickorna åt fotboll, orientering, bandy och friidrott. Ja, med tiden även åt simning och vattenpolo.

Grabbarna som bildade Brynäs IF var tonåringar, men de var pålästa och såg till att sköta föreningen helt enligt det regelverk som fanns. Med i god tid utlyst föreningsstämma, med valberedning, motioner, revisor och allt som redan då krävdes.

De var arbetargrabbar allihop och hade kanske lärt sig grunderna i de fackföreningar som hade växt fram under åren kring det förra sekelskiftet, även på Gävle Varv och Skoglund & Olson och de andra industrierna på Brynäs.

Det var i stort sett samma ungdomar som höll på med alla föreningens verksamhetsgrenar, och de var inte så många under de tidiga åren. Men de som var med betalade en årlig medlemsavgift.

Det sved många gånger, för pengar hade de sannerligen inte gott om, men det var en viktig inkomstkälla för Brynäs IF.

Ja, nästan den enda, och en så simpel utgiftspost som den rödvitrandiga klubbdräkten för fotbollslaget krävde troligen en extra ekonomisk insats av spelarna själva.

Under årens lopp kom medlemsavgifterna att betyda mindre och mindre rent ekonomiskt. Särskilt när ishockeylaget på 1960-talet blev bäst i Sverige och lockade tusentals åskådare till alla matcher. Då fanns också sedan några år en viss sponsorverksamhet, om än blygsam. På den tiden kunde de intäkterna bära både ishockeyns och fotbollens utgifter.

Numera är medlemsavgifterna en ännu blygsammare del av föreningens budget, det går inte att komma ifrån.

Men idrottsrörelsen är byggd på demokratisk grund och medlemmarna är ändå viktiga för det är ju de som i grund och botten äger Brynäs IF och kan precis som för 110 år sedan avsätta och tillsätta en styrelse.

Ulf Kriström

Om du önskar bli medlem i Brynäs IF kan du läsa mer om medlemskapet genom att klicka här!