De globala målen har tagits fram av FN och är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som någonsin antagits av världens länder. De finns till för att nå till Agenda 2030 som syftar till att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor, att främja fred och rättvisa samt att lösa klimatkrisen. Alla kan bidra till att nå dessa mål, inklusive idrottsföreningar som Brynäs IF.
Genom Globala målen för hållbar utveckling kan visionen bli verklighet och Brynäs IF har valt att göra vad vi kan för att bidra. Nedan kan du läsa mer om de globala målen och hur de återspeglas i vår verksamhet.
Samarbetet mellan En bra start och Ung Företagsamhet (UF) fortsätter genom att vi uppmanar skickliga yrkesmän- och kvinnor att återvända till regionen och genom att utbilda inom ledarskap. Vårt Vägen in-projekt arbetar för att minska ungdomsarbetslöshet och uppmuntrar unga vuxna att arbeta eller fortsätta sina studier.
Vi bidrar till ekonomisk utveckling i regionen genom att använda regionala leverantörer och genom att betala skatt.
Vi står bakom FN:s initiativ "Sport för klimatförändring" och i januari 2019 blev Brynäs IF en av de första idrottsföreningarna att skriva på initiativet. Genom att supporta initiativet har vi tagit på oss att följa de fem följande principerna. Nedan är intitiativets fem principer och hur vi arbetar för att möta dem.
Vårt arbeta med att bli mer hållbara i hela vår verksamhet fortsätter. 2019 utgick vi för första gången utifrån FN:s hållbarhetsmål i vår verksamhetsplan. Arbetet följs upp i vår årliga hållbarhetsrapport.
I vår hållbarhetsrapport mäter vi hur vi påverkar miljön och har skapat mål för att minska vår påverkan. Då matavfall i stor utsträckning påverkar utsläpp har vi bland annat valt att fokusera på att minska matsvinnet och vi har även börjat räkna på utsläpp kopplat till våra lagresor. Vår arena drivs redan med 100 procent förnybar energi.
I vårt arbete med regionens skolor så pratar vi om vikten att bemöta klimatutmaningar. Miljöfrågor är ett ämne i våra Kompissnack som genomförs med barnen i årskurs 5 och 6 i regionens skolor. Inför firandet av Barnkonventionens dag 2020 så gav vi alla skolelever utmaningar och uppdrag kopplade till hur de själva skulle kunna göra för att minska sina egna utsläpp. Tillsammans sparade barnen in 22 ton koldioxidutsläpp.
Vi har minskat matsvinnet samt användandet av engångsprodukter i plast, men även i övrigt minskat vårt avfall. Vi ser hela tiden över olika aktioner och projekt för att minska vår energi- och vattenförbrukning, bland annat genom vår isanläggning.
Vi kommunicerar om agernade inom klimatfrågor genom skolbesöken i regionen samt genom vår hållbarhetsrapport. Vi använder även våra kanaler i sociala medier för att uppmärksamma inom klimatfrågor.